Emelj, mint egy profi!

Emelj, mint egy profi!

Triviális tény, hogy szinte minden olyan sportágban, ahol a robbanékonyságnak, erő-állóképességnek, maximális erőnek szerepe van valamilyen formában, hatékonyan alkalmazható az olimpiai súlyemelés gyakorlatanyagának jelentős része az erőnléti felkészítés egyik eszközeként.

A profik mind súlyt emelnek!

Nézzünk szét például bármelyik amerikai profi ligában, mindegy, hogy NFL, NHL vagy éppen Baseball, vagy nézzük meg a rögbit, az atlétika dobó vagy rövid futószámait, azokat a labdajátékokat, ahol a súlypontemelkedésnek, láb és törzserőnek szerepe van (szinte mindegyikben van…), nézzük meg a küzdősportok többségét, például a cselgáncsot, a birkózást, a profi bunyót, vagy akár a manapság oly népszerű ketrecharcot.

De ott van a súlyemelő rúd a pályakerékpárosok, evezősök, a kajakosok eszköztárában is, vagy ha a téli sportok felkészülésében böngészünk, akkor ott van a hoki, a gyorskorcsolya.., nem beszélve a profi sízés erőedzés elemei között is.

Miklós Edit is súlyt emel!

Kevés közös elem van a felkészülésükben, az egyik talán az, hogy a profik mind emelnek súlyt!

Profi módon ráadásul.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban – anélkül, hogy azzal bárkit minősíteni, vagy bírálni szeretnék – megállapíthatom, hogy bőven van még fejlesztési lehetőség számos sportág erőnléti edzésében.

Óriási tartalékok vannak ebben szerintem mind a magyar, mind a globális sportéletben!

A legutóbbi írásomban már érintettem, hogy sok lehetőséget látok a súlyemelés más sportágak fejlesztésébe történő implementációjában, amelyből mind a magyar, és mind talán a nemzetközi sportszíntér is sokat tud profitálni.

„Emberek, sportolók életét akarom megváltoztatni, jobbá, még sikeresebbé tenni a súlyemelés által!

Hiszem, hogy ez az igazi küldetésem.”

Öt éve tartok súlyemelés workshopokat, szemináriumokat, bemutatókat országszerte, illetve a környező országokban. Az öt év alatt több, mint kétszáz sportoló, sportedző fordult meg a kezem alatt.

Lehetőségem volt megismertetni a súlyemelés mozgásanyagát számos más sportág versenyzőivel, edzőivel, akik között elég eltérő sportági igényű és felkészültségű sportolók is voltak.

 

A teljesség igénye nélkül dolgoztam már kajakosokkal, evezősökkel, labdarúgókkal, kerékpárosokkal, dobóatlétákkal, küzdősportolókkal, crossfit és erőemelő versenyzőkkel, illetve az utóbbi időszakban jéghokisokkal is.

Horváth Tiffany

Egészen más típusú (súlyemelő gyakorlatokat is magában foglaló) erőnléti edzést igényel egy evezős, vagy kerékpáros, mint egy labdarúgó vagy éppen jégkorongos sportoló.

Szűcs István KMH

Fontos, hogy súlyemeléssel foglalkozó szakemberként ismerjük jól az adott sportág igényeit, biomechanikai, fiziológia, anatómia sajátosságait, hiszen ezek nélkül nem fogjuk tudni hatékonyan az adott sportág igényeire szabni, az erőnléti munkába illeszteni hatékonyan a súlyemelő edzésprogramot.

El kell fogadnunk azt is, hogy a súlyemelés náluk nem cél, hanem az erő és robbanékonyság fejlesztésének eszköze. Ne súlyemelőket akarjunk nevelni, hanem erősebb, gyorsabb, sikeresebb sportolókat az eredeti sportágban!

Horváth Dominika,  Több hónapja dolgozunk együtt a magyar női jégkorong válogatott három kiválóságával, illetve több hazai első osztályban játszó sportolóval.

 Horváth Dominika, Horváth Vanessza

 

Folyamatosan kapom az érdeklődést más sportolókkal dolgozó erőnléti edzőktől, szakemberektől, kluboktól, szövetségektől is, akik mind érdeklődnek a súlyemelés, mint edzéseszköz iránt.

Szűcs István KMH

Folytatjuk az R-med Akadémiával korábban kidolgozott súlyemelés level I.-II. workshopunkat, amelyből az idén az utolsót december 2-3.án fogjuk tartani Budapesten, az egyik legmotiválóbb súlyemelő teremben a RAGE-ben.

Bővebb információk, jelentkezés itt:

http://www.rmda.hu/tanfolyamok/sulyemeles-workshop/

Az eltérő sportági igények miatt ezt szeretnénk kibővíteni a jövőben egy harmadik elemmel, ami a level I-II.-re épülve az egyedi sportági implementációt, speciális edzésprogramozást fogja előtérbe helyezni, mindezt a profi sportolók és edzőik igényeire szabva.

Számos más, innovatív eszközön dolgozunk, amelyek egytől egyig az eltérő sportági igényeknek megfelelő, professzionális súlyemelő edzést fogják támogatni a jövőben.

Az elmúlt napokban abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a világ egyik prominens jégkorong akadémiáján, a Red Bull Salzburg bázisán oktathattam az erőnléti edzőket az olimpiai súlyemelés sportági alkalmazására.

Elöljáróban annyit, hogy Salzburgban egy helyen, a szinergiákat totálisan kihasználva működik a labdarúgó és a hoki akadémia, ahol összesen közel négyszáz gyerekkel foglalkoznak. Olyan körülmények között végzik a munkát, hogy még az én sokat látott szám is tátva maradt.

Az év 365 napján jégen vannak, minden eszköz és létesítmény a jobb teljesítményt szolgálja. Megmutatták a módszertani központjukat, ahol számos kutatást végeznek a sportolókkal. De bemehettem a teljesítmény diagnosztikai és orvosi laboratóriumukba, és nem utolsó sorban a high -tech sportpszichológiai központjukba is.

Külön speciális részleg és rehabilitációs team áll rendelkezésre a sérülések kezelésére. Kipróbálhattam egy olyan futópadot, ahol egy speciális vákuum-kamra segítségével leveszik akár a testúly 80%-át is, így tudják a sérült, rehabilitációs folyamatban lévő sportolót is hatékonyan terhelni. Kifejezetten érdekes volt a sérült térdemmel ilyen körülmények között kocogni a futópadon.

Elképesztő profizmus minden ízében! Nem kicsit. Nagyon!

A megrendelés az volt a klub vezetése részéről, hogy a Red Bull Salzburgnál dolgozó 12 erőnléti edzőnek, fizioterápiás szakembernek tartsak súlyemelés továbbképzést.

Érdekes volt, hogy az erőnléti edzésekre méltatlanul kicsi és átlagos felszereltségű terembe vittek, amin meg is lepődtem. Ezután, látva a meglepettségem, megmutatták azt az építkezést, ahol januári átadási határidővel építik az új, világszínvonalú erőnléti központjukat mintegy 800 négyzetméteren. A tervek szerint itt 13 önálló súlyemelő dobogó és erőkeret is a berendezés részét fogja képezni.

Megértettem egyből, hogy miért hívtak meg.

A közös tárgyalások során kiderült, hogy szeretnék már 12 éves kortól fokozatosan beépíteni a súlyemelést a lurkók edzésprogramjába. Ehhez is kértek, kérnek tőlem segítséget, hogy megalkossuk azokat a korosztályos sztenderdeket, ami alapján el fog indulni a munka az akadémián.

Szintén sokat beszéltünk a súlyemelés edzés-programozásának sportági sajátosságairól, amiben szerintem szintén tudtam hasznos tanácsokat adni.

Nagyon jó hangulatú és eredményes workshop volt mindkét részről, hiszen én is sokat tanultam megint a hokiból, illetve elindult egy olyan együttműködés, amely alapját képezheti egy jövőbeni sportszakmai együttműködésnek.

Nincs más út!

Gondolkodj, mint egy profi!

Eddz, mint egy profi!

Emelj, mint egy profi!

 

2017.10.27.

Nagy Ákos