Nagy Ákos

"Mens agitat molem - Az értelem mozgatja a tömeget!" (Vergilius)

 Nagy Ákos

Nagy Ákos- súlyemelő, erősember versenyző, sportmenedzser

Nagy Ákos 1986-ban Tatabányán édesapja hatására kezdett el az olimpiai súlyemeléssel foglalkozni. Első nemzetközi sikerét 1994-ben érte el, amikor a Serdülő Súlyemelők Európa bajnokságán szakításban új Európa rekorddal ezüstérmet, összetettben bronzérmet nyert.

1997-ben Junior világbajnok szakításban, lökésben VB. 2 hely, és világbajnoki címet szerez összetettben is.

A magyar súlyemelősport utolsó férfi összetett világbajnoka. (1997 - Fokváros)

Tagja a 2000. évi Sydney olimpiai súlyemelő keretnek.

 

 2005-ben a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi karán szerez "cum laude"minősítéssel sportmenedzser diplomát.

Legjobb eredménye súlyemelésben: 410 kg, szakítás 185 kg, lökés 225 kg
Felnőtt országos bajnok súlyemelésben: 2x (2000, 2004)
Korosztályos országos bajnok: 7x

Az erőemeléssel és az erősember sporttal 2009.februárjában ismerkedett meg Jankó Endre fekvenyomó világbajnok és Darázs Ádám sokszoros erősember magyar bajnok hatására.

2009-ben II. o. erősember magyar bajnok, majd a IV.-helyen végzett a HSMA Magyarország legerősebb embere versenyen. Mint az év felfedezettje 2009-ben, az év erősport atlétájának választották.

Erőemelésben  2009-ben WPC-WPO profi magyar kupa győztes, 2012-ben profi erőemelő magyar bajnok, megnyerve az abszolút kategóriát is, speciális erőemelő ruha nélkül.

2010-ben Erőemelésben OB. II. helyezett, erősember sportban Magyarország III. legerősebb embere. A koffercipelés, a lengősúlycipelés és a súly magasra dobás országos bajnoka.

2010-2016 között az egyetlen magyarországi erősember versenyző, aki rendszeres résztvevője a "Strongman Champions League" versenysorozatnak.

2011-óta szakkomentátora az Eurosport magyar adásaiban látható erősember műsoroknak.

2011-ben Ákos egyetlen magyarországi atlétaként meghívást kapott és résztvevője volt a világ másik legrangosabb erősember versenysorozatának a GIANTS LIVE-nak is. A GIANTS LIVE a hivatalos "The World Strongest Man" világbajnokságra közvetlenül kvalifikáló versenysorozat.

2010-ben és 2011-ben is résztvevője a STRONGMAN CHAMPIONS LEAGUE világbajnokság döntőjének, 2011-ben a 16. helyen végzett az SCL világranglistáján."

2012-ben mint sportmenedzser Magyarországra hozza a Giants Live WSM kvalifikációs versenyt.

2012-ben megnyeri a Giants Live Budapest világbajnoki kvalifikációs versenyt, amivel megszerzi a jogot arra, hogy a sportág történetében a 3. magyarországi versenyzőként indulhasson a hivatalos The World's Strongest Man (a világ legerősebb embere) versenyen.

2012-es The World's Strongest Man versenyen több   egyéni csúcsot is felállítva selejtezőcsoportjában a 6., a pontok összesítését tekintve a 25. helyen végzett.

2012-ben megnyerte a WPC-WPO profi erőemelő nemzeti bajnokság abszolút bajnoki címét, és az év felhúzó bajnoka címet is.

2012-ben az egyetlen magyar, aki kétszer is meghívást kap a Guiness World Record TV Show-ba, amit Olaszországban közel 3 milllióan, Kínában több mint 50 millióan látnak.

2013 - A budapesti Giants Live-on megnyeri a 400 kilós lengősúlycipelést, ezzel övé az első magyar versenyszám győzelem a Giants Live történetében. A versenyen a 4. helyen végez, és ezzel ismét meghívást kap a The World's Strongest Man-re.

 

2013-ban - 4 helyet javítva a tavalyi helyezésén - a pontok összesítése után a 21. helyen végez a The World's Strongest Man-en.

2013-ban - 3 év szünet után - Magyarországra hozza a világ legnézettebb erősember versenysorozatát, a Strongman Champions League-et.

2014-ben súlyos bicpesz szakadás miatt nem tud részt venni a The World's Strongest Man-en. 

2015-ben ismételt meghívást kap a sportág világbajnokáságára, ahol a pontokat összesítve, a 21. helyen zárja a selejtező sorozatot.

 2015 WSM

2015-ben megalapítja saját súlyemelő egyesületét, a Veres Győző Súlyemelő Akadémiát, amely célja a sportág népszerűsítése, fejlesztése, újjápítése. Elindítja a MINDENKI SÚLYT EMEL mozgalmat, amely országszerte összefogja a szabadidős súlyemelő-társadalmat.

2015 - őszétől a budapesti CrossFit Trafo súlyemelés és erősport szakmai vezetője, az R-Med Akadémia oktatója.

2016 -ban meghívást kap az Arnold Classic Africa profi erősember versenyére, ahol a sportág történetének legjobb magyar helyzését elérve a 6. helyen végez.

 2017-ben utoljára áll rajthoz a profi erősemberek között a Strongman Champions League-ben, Szeptemberben a 9. helyen végez a kamionhúzó világbajnokságon.

2017.-ben 300 kilóból 10 ismétléses guggolás rekordot állít fel.

2017 őszén a Red Bull Salzburg HC-nál súlyemelés vendégoktató.

2018-tól visszavonult a profi erősember versenyzéstől. 

2018-től a Győri ETO Hockey Club erőnléti szakmai vezetője.

Elvégzi az MJSZ LTP asszisztensi edzőképzését, TRX és Cross tréning oktatói képesítést szerez, FMS Level I.-II. szakértő.

2018.- júliustól a Magyar Jégkorong Szövetség "Erőtér" fejlesztési programjának regionális erőnléti szakértője.

"Az vagy, ami a szám, a neved mellett!"

Nagy Ákos