A természet törvénye

A természet törvénye

Versenybeszámoló a Strongman Champions League Románia 2017.

Tudom, régen jelentkeztem itt a weboldalamon, de jól van ez így. Egyrészt sem időm, sem energiám nincs a weboldalam kezelésére, másrészt az internetes kommunikáció közösségi platformokra tolódásával sokkal kevesebb értelmét látom.

A világ – a kommunikáció világa is – folyamatosan változik.

Az augusztusi SCL Szerbia versenyén elért 7. helyem után, még a helyszínen meghívást kaptam a romániai fordulóra is, amelyet Nagyszebenben rendeztek.

Az elmúlt hetekben egyáltalán nem edzettem speciális eszközös edzést, mert nem erre helyeztem a fókuszt. Belevágtam életem eddigi legkeményebb erőemelő felkészülésébe, amiben nem is állok rosszul.

Sikerült meghívást kapnom a WRPF (World Raw Powerlifting Federation) októberi világbajnokságra, ami mellé korábban már fixálódott az idei kamionhúzó világbajnokság Jordániában.

Mindent alárendeltem most ennek a két világbajnokságnak.

A verseny előtt két nappal olyan üzenetet kaptam, amelyre már nagyon vártam. Az SCL vezetése arról értesített, hogy az egyik versenyző sérülése miatt lehetőséget adnának még egy magyar versenyző szereplésére.

Nem volt kérdés számomra, hogy Karácsondi „Godzilla” Erik sporttársamat viszem magammal. Annál is inkább, mert már elég régen szeretném átadni a képzeletbeli stafétát egy másik magyar versenyzőnek az SCL-ben.

Hét szezonban álltam rajthoz, több mint 20 SCL versenyen. Elég volt.

Elfáradtam. Belefásultam. Meguntam.

A fiatalok sokkal nagyobbak, erősebbek. Rajtuk a sor!

Ez a természet törvénye.

A mostani versenyt Nagyszebenben rendezték, az SCL-ben megszokott magas rendezési színvonalon. A mezőnyre sem lehetett panasz, a visszatérő lengyel világklasszis Radzikowski mellett ott volt a kiváló Ivars Smaukstelis, a brit Phil Roberts, de régi barátom a holland föcitanár Alex Moonen is. Méreténél fogva kiemelkedett egy új arc, Mika Törö Finnországból (185kg, 206cm).

 

Öröm volt, hogy sok magyar szurkoló eljött minket bíztatni. Ki kell emelnem a székelyudvarhelyi barátaimat, Ágotát és Barnit, Zsoltit és a kiváló „csíki” testépítő Nagy Huni barátomat, akik megtiszteltek a jelenlétükkel és egy óriási székely zászlóval.

Székely zászló Szebenben

 

A román szervezők ellenzésére vállaltam azt a kockázatot, hogy teszek egy tiszteletkört ezzel a zászlóval a Szeben főterén kialakított versenypályán. Elképesztően felemelő érzés volt akkor és ott magyarnak lenni!

1.    

Autótartás – Hercules hold

Nem volt szerencsém. Szinte soha nincs. A sorsoláskor sikerült az egyes számot húznom, ami azt jelentette, hogy a legöregebb és legkisebb versenyzőként én kezdhettem meg a versenyt. Taktikailag ez elég szar helyzet, mert nem tudni, ki milyen időket fog tartani, ellenben minden ellenfelem tudni fogja az enyémet. Ráadásul az első versenyzőnél méág az autókban ülő sofőrök sincsenek „bemelegedve”, általában elég darabosan engedik rá a teljes autó súlyát a versenyzőre.

 hercules hold

Nem magyarázkodok. Szar voltam ebben. Utolsó lettem azt hiszem. Sokkal többet vártam magamtól.

 Godzi car hold

Ellenben velem, Godzilla remekelt! Komoly küzdéssel, hibátlan technikával a második helyen végzett élete első SCL versenyének nyitányán! NAGYON büszke voltam Erikre, aki egyből letudta angolul élete első tévés nyilatkozatát is.

A hazaiak remekeltek, a moldáv Rodion és a román Comorovschi is sziporkázott. Látszott, hogy külön „bekészültek” a számokra.

 

2.    

Rönknyomás ismétlésre, 140kg

Természetesen én kezdtem, párom a gibraltári Daniel Gracia volt, aki rengeteget fejlődött az elmúlt években. Két nyomorult ismétlést összeszenvedtem, amivel holtversenyben utolsó helyen végeztem. Godzi jól szerepelt – egyébként is az egyik kedvence a rönknyomás – ha jól emlékszem 5 ismétlést küzdött ki magából, amivel a mezőny közepén végzett.

 rönknyomás

3.    

Előre tartás, 2x15kg

Már meg sem lepődtem, hogy utolsóként én kezdtem a számot, ami egyébként is az egyik általam leggyűlöltebb feladat. Ráadásul marhára nem is látványos. Ez valamivel jobban ment, pár srácot sikerült megfognom a 30mp feletti eredményemmel. Godzinak ez nem ment, ebben most Ő végzett hátul.

 

4.    

Koffercipelés, 2x150kg, páros feladat maximum távolságra

Az elmúlt SCL versenyhez hasonlóan egy versenyszámot párosan kellett teljesíteni, ami roppant szórakoztató. Engem a sorsoláskor a végső győzelemre is esélyes Phil Roberts-sel sorsoltak össze, akinek nem volt őszinte a mosolya, amikor megtudta, hogy velem kell a 30 méteres pályán maximum távolságra cipelnie a 2x150 kilós táskákat.

 farmers walk

Tudtam, nem hagyhatom cserben Philt. Tartozom neki, és egy kicsit magamnak is, azzal, hogy nem adom fel, akkor sem, ha szar vagyok.

Megnyugtattam, hogy bízzon bennem, mert a végsőkig küzdeni fogok!

A másik pár akik ellen mentünk Godzilla és az amerikai Dan Evans volt.

Ez a szám végre jól ment, annak ellenére is, hogy a páromnak az első méztereknél leszakadt a tenyere, összességében – majdnem megnyerve a számot - a második helyre hoztuk be a vaskoffereket. Philnek ráadásul brutálisan leszakadt a tenyere, nekem meg megreccsent a térdem a macskakövön egy rossz lépésnél. Nem adtuk fel egy pillanatra sem!

 Phil

Phil sokáig hálásan ölelgetett, mert ezen múlott a dobogós helye!

A küzdésemet látva szinte mindenki gratulált.., sokan nem nézték volna kis a „kis öreg magyarból”, hogy így elszaladgál még a kofferekkel. Az utolsó interjúmat is letudtam az SCL-ben, érdekes érzés volt, hogy nem a vesrenyről, hanem az elmúlt 7 évről, a súlyemelő múltamról kérdeztek inkább. Kicsit olyan volt, mintha én nyertem volna.

 5.     Kőgolyó emelés

Én már nem vettem részt ebben, mert a top10 állt már csak oda a kövek mögé ebben a feladatban. Nem is követtem, csak Godzit, aki ebben is helyt állt.

 

SCL Románia 2017 végeredménye:

1. Aivars Smaukstelis, Latvia - 48.5 pts

2. Phil Roberts, England - 42.5 pts

3. Sucman Rodion, Moldova - 41.5 pts

4. Alex Moonen, Holland - 39.5 pts

5. Krzysztof Radzikowski, Poland - 37.5 pts

6. Daniel Gracia, UK - 37.5 pts

7. Mika Torro, Finland - 34.5 pts

8. Vladimir Comorovschi, Romania - 32.5 pts

9. Dennis Kohlruss, Germany - 28.5 pts

10. Erik Karácsondi, Hungary - 23.5 pts

11. Nagy Ákos, Hungary – 16,5 pts

12. Daniel Evans, USA – 13,5 pts

Szívből büszke vagyok Erikre, aki kiválóan helyt állt minden szempontból, és a jövőben a fix magyar résztvevője lehet a Strongman Champions League versenyeknek!

 

A saját teljesítményem nem minősítem, nem magyarázom.

Miért is tenném? Aki ismer, és szeret annak nem kell. Aki meg nem, annak meg úgyis hiába mondanék bármit. Egyébként sem érdekel más véleménye, mert ahhoz nekem semmi közöm.

A természet törvénye, hogy sportolóként győzni akarsz minden helyzetben! Igen, én is! A lelkem mélyén most is többet vártam magamtól. Mindig győzni akartam, akarok. Valószínűleg erős jellemhiba, hogy meg akarok felelni állandóan, és talán sokszor túl maximalista vagyok. Változnom kell minden bizonnyal.

Nehéz, de el kell fogadnom nekem is a természet törvényeit.

Át kell adni, adnom a helyet és a lehetőséget a fiataloknak.

Valószínűleg ez volt az utolsó versenyem az SCL-ben.

Innen már Godzillán a sor!

Segíteni fogom mindenben ezt a tehetséges fiút, aki megérdemli, hogy a világ legjobbjai között versenyezhessen.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki támogatott, szurkolt, bíztatott, mindenkinek aki hisz bennem és követi a „munkásságom”.

Külön köszönet a BioTechUSA-nak, a VIWA Vitaminvíznek, a 360Shopnak és Lakatos Péter barátomnak, edzőmnek és barátomnak Lacának, és a Crossfit Trafó teljes csapatának!

Köszönet és ölelés a családomnak, a „legsportosabb családnak”, akiket egytől egyig imádok és akiktől rengeteg mosolyt és motivációt kapok!

A természet törvénye az is, hogy folyamatosan változni, és változtatni kell.

Régi-új szerelmem az erőemelés, amelyben komoly célom van.

Lényegesen kevesebb erőfeszítéssel, de azért folytatom a súlyemelés népszerűsítését is, így újabb szabadidős súlyemelő versenyt szervezünk a Papp László Sportarénában október elején.

Nem esnek jól már régóta a strongman edzések, így nem készülök további erősember versenyre a közeljövőben.

Szeretnék sokáig, egészségben élni.

Szeretek élni!

Nem szeretnék semmi olyannal foglalkozni, amit nem szeretek, ami nem okoz örömet, ami stresszel jár számomra.

Egyre több megkeresésem van erőnléti edzéssel kapcsolatban, több olimpiai sportágból, ami nagyon komoly szakmai kihívás, és nagyon élvezem.

Szóval sok minden változik, változott körülöttem, és hiszem, hogy ez így van jól.

Ez is a természet törvénye.

 

 

Budapest, 2017. szeptember 21.

 

Fotók:

@Renné Miskolci, Strongman Champions League

@hila.ro

@nagyakosstrongman